מתעניינים בלימודים הרשמה איזור אישי
English
מסלולי הלימוד לתואר שני במדעי היהדות

משל”י – מובילי שינוי להתחדשות יהודית

על המסלול

תוכנית לתואר שני במדעי היהדות לפעילים בשדה העשייה היהודית שמעוניינים לרכוש ידע אקדמי שיטתי בספרות הרבנית תוך עיסוק בנושאי זהות יהודית-ישראלית, ולהעשיר את עולמם המקצועי בכלים לעשייה ציבורית, חברתית וחינוכית.

התוכנית מקנה ידע נרחב ביהדות, ומיועדת למעוניינים לשלב עשייה חברתית ממוקדת יהדות עם העמקה בארון הספרים היהודי ובדגש על ספרות חז״ל.

התוכנית משלבת קורסים שמקנים ידע אקדמי שיטתי בתלמוד – הטקסט המרכזי שסביבו התעצבה התרבות היהודית, קורסים שמתמקדים בנקודות החיבור בין התלמוד לבין המדרש, ההלכה ומחשבת חז”ל, וקורסים שעוסקים בעשייה יהודית-חברתית, ומעניקים לסטודנטים כלים לקידום עשייה חברתית במישור הקהילתי, החינוכי או הציבורי. הלימודים מתמקדים גם במגוון הזהויות בחברה היהודית ובקידום השיח ביניהן ואיתן, ובפרקטיקה של התפילה, הטקס, החג והמועד.

הלימודים בתוכנית מתקיימים בקבוצה אינטימית וברוח פתוחה ואידיאולוגית, ומתקיימים בשיתוף בית המדרש לרבנים ע”ש שכטר.

תלמידי משל”י זכאים להנחה של 15% משכר הלימוד, ולמלגה מורחבת של עד 40% משכר הלימוד (בכפוף לתקנון).
ההנחות יינתנו בעבור 18 הקורסים הנדרשים לקבלת התואר, וכן על קורסי ההשלמה, למשך שנתיים.

לבוגרי תוכנית משל”י מוענק תואר שני .M.A במדעי היהדות באישור המועצה להשכלה גבוהה.

משרד החינוך מציע מלגות לעידוד מורים בכפוף לתקנון המשרד. והחזר של עד 80% – 90% משכר הלימוד. לבירור זכאותכם, אנא פנו ישירות למשרד החינוך. מורים שזכאים להחזר שכ”ל יהיו זכאים להנחה נוספת של 10% משכ”ל במכון שכטר. (אין כפל הנחות מעבר ל-10%.)

כל הסטודנטים בתוכנית עמיתי משל”י נדרשים להשתתפות מלאה בתוכנית האקדמית כמפורט לעיל. בנוסף, כל תלמידי התוכנית משתתפים ביחידות לימוד ובסדנאות ייעודיות: למידת עמיתים, דרשנות ודיבור בציבור, כתיבה יוצרת, ימי עיון, שבת משותפת, יוזמות עמיתים וליווי רוחני. ההשתתפות ביחידות לימוד אלו אינה מקנה נקודות זכות לתואר.

תוכנית עמיתי משל"י 

בתוכנית עמיתי משל”י הסטודנטים משתתפים השתתפות מלאה בתוכנית האקדמית שפורטה לעיל, ופרט לכך גם משתתפים ביחידות לימוד ובסדנאות כגון למידת עמיתים, דרשנות ודיבור בציבור, כתיבה יוצרת, ימי עיון, שבת משותפת, יוזמות עמיתים וליווי רוחני. לימודים אלו אינם מקנים נקודות זיכוי לתואר.

  • משתתפי תוכנית עמיתי משל”י זכאים ל־40% הנחה בשכר הלימוד
  • מספר המקומות בקבוצה זו מוגבל
  • קבלה לקבוצת העמיתים מותנית בעמידה בתנאי הקבלה ובריאיון אישי

קורסי חובה במהלך התואר
שם קורס מרצה סמסטר שעות
תלמוד למתחילים: קריאות תלמודיות בסוגיות במסכת בבא בתרא

תיאור הקורס

מטרת הקורס היא הקניית כלים בסיסיים של קריאה והבנה בתלמוד הבבלי. נלמד סוגיות נבחרות מתוך הפרק הראשון במסכת בבא בתרא, העוסקות במערכת היחסים בתוך המרחב הציבורי – היזק ראיה, חובות וזכויות בקהילה ובעיר, מצוות הצדקה ועוד. <br /> דרך לימוד הסוגיות נפתח "חלונות" למושגים בסיסיים, כמו: מבנה סוגיה ורבדיה, אוצר מילים ויסודות הדקדוק של השפה הארמית, ה"שקלא וטריא" ומגמתו. נעסוק באופן ראשוני גם בתחום הפרשנות, מקורות הסוגיה והתהוותה, וכתבי היד. בקורס נשלב גם לימוד ב"חברותא", תוך כדי הקניית כלים לפיתוח הלימוד העצמי.<br /> זהו קורס כפול הנחשב כשני קורסים סמסטריאליים.<br /> הקורס מיועד לסטודנטים מתחילים בתלמוד שעשו את ההשלמה במבוא לתורה שבעל פה.
ד”ר גלעד לנדאו א
12:00-8:30
בבלי וירושלמי שבת: עיון משווה

תיאור הקורס

קורס זה נועד לפתח מיומנויות בניתוח סוגיות מן התלמוד הבבלי ומקבילותיהן בתלמוד הירושלמי; להתחקות אחר תולדות העריכה של הסוגיות הללו והתפתחות ההלכות שבהן הן עוסקות במשך תקופות התנאים והאמוראים; לפתח מיומנויות בקריאה והבנה של הפרשנות המסורתית לתלמודים, ולהשוות בינה לבין גישות המחקר החדישות. השנה נתמקד במסכת שבת בירושלמי ובבבלי.
פרופ’ משה בנוביץ א'
12:00-8:30
המקרא בראי האמנות

תיאור הקורס

בקורס זה נעמוד על עיצוב דיוקנן של כמה דמויות מפתח במקרא כפי שהן באות לידי ביטוי בספרות המקרא לרבדיה, בספרות חז"ל וביצירות אמנות שמציגות אותן. נלמד לחשוף את הפנים המגוונות של כל דמות ולעקוב אחר ההתפתחויות ההיסטוריות והמגמות האידיאולוגיות שעשויות לעמוד מאחורי מגוון זה באמצעות לימוד הטקסטים במקרא, במדרש, בכתבים החיצוניים ובמקורות ספרותיים אחרים, יחד עם ניתוח הפרשנות החזותית שהעניקו האמנים לדמויות אלה. . נדון בשאלות: האם הסתמכו האמנים על המקרא כפשוטו או האם בחרו במקורות פרשניים אחרים בבואם לעצב דמויות מקראיות? האם הם בחרו להדגיש תכונות ופרטים מסוימים ולא אחרים כביטוי לאידיאולוגיה מיוחדת שאותה ביקשו להדגיש? ובשאלות נוספות.
ד”ר שולה לדרמן א'
14:30-13:00
טקסים וטקסטים במעגל החיים בקהילה

תיאור הקורס

מטרת הקורס הינה היכרות עומק עם הרעיונות העומדים בבסיס טקסי המעבר היהודיים, מתוך תכלית מעשית - להכשיר את המשתתפים.ות לעודד קיומם של טקסים בקהילה וכן לסייע לטקסי המעבר הנערכים בקהילה ממילא, לשאת משמעות רבה יותר עבור היחידים. <br /> לכל טקס היבטים רבים – פולקלוריסטיים, פסיכולוגיים, סוציולוגיים, סימבוליים, טקסטואליים ואחרים. בקורס זה נתמקד בהיבטים הרעיוניים הבאים לידי ביטוי במרכיבי הטקס, ובמיוחד - בטקסטים הנאמרים בו, וכן בהיבטים מגדריים וקהילתיים שמציפים הטקסים אל פני השטח.<br /> הקורס יבחן את השלבים השונים בחיי האדם, המיוצגים באמצעות טקסי מעבר, מנקודת מבט יהודית. במהלך הקורס, נבחן טקסי לידה, טקסי התבגרות, טקסי נישואין וטקסי קבורה ואבלות, תוך לימוד מקורות יהודיים מגוונים, המעצבים וממשמעים את הטקס ובאמצעותו - נותנים פרשנות למעבר ולשינוי בחיי היחיד.ה. בסיומו של כל נושא, נחשוב יחד על דרכים להטמיע רעיונות אלו בקהילה חיה, אשר אחת ההזדמנויות שהיא עשויה להציע לחברים.ות בה, היא ביטוי קבוצתי וקהילתי של רגעי חיים אישיים ואישור פומבי של הסטטוס החדש של מבצעי הטקס. <br />
ד”ר רננה רביצקי פילזר א'
16:30-15:00
קהילתיות יהודית ישראלית: ניתוח תרבותי ארגוני

תיאור הקורס

הקורס מבקש לקיים למידה דרך מפגש עם קהילות יהודיות - ישראליות בעיר ירושלים, במקום בו הן פועלות. בכך, תתאפשר למשתתפים חוויה בלתי אמצעית עם העולם הקהילתי, ודיאלוג פורה עם מובילי קהילות הפועלים ב"שטח" ומתמודדים עם אתגרים מגוונים.
ד”ר יהודה צור א
ב
ב
18:00-9:00
18:00-9:00
18:00-9:00
שם קורס מרצה סמסטר שעות
מורה נבוכי התפילה

תיאור הקורס

המתודולוגיה ומגמת הקורס הינן עיון במקורות חז"ל (סוגיות בבלי), הלכה (רמב"ם, שולחן ערוך, משנה ברורה) וארון הספרים החסידי (בעיקר אבות החסידות) על מנת לשאול שאלות המעצבות את תודעת המתפללים – הן שליחי הצבור והן הקהל. אין יעד הקורס יכולת פסיקה בהלכות תפילה אלא ההתדיינות במקורות הילכתיים ומיסטיים היא על מנת לשאוב מתוכם מוקדי חשיבה ויצירה למתפללי המאה ה-21. <br /> בין הנושאים שיתלבנו בקורס: הארכיטקטורה של מקום התפילה, הכריאוגרפיה של המתפללים, ריטוליזציה של מטבע תפילה ו"מתפללים מקצועיים", יחיד וציבור בציבור, המשמעות המסטית של מעשה התפילה, מקום האלוקות בתפילה.<br />
הרב ד”ר רב מימי פייגלסון ב'
14:30-13:00
קהילתיות יהודית בעידן הגלובאלי והדיגיטאלי (מקב”י)

תיאור הקורס

העידן העכשווי, זה המכונה הפוסט-מודרני או המודרני המאוחר, עיצב מחדש את האופן בו יהודים רבים מבינים את השיייכות שלהם לקהילה היהודית ואת המחויבות שלהם למבני הסמכות המסורתיים של התרבות היהודית: מנהיגות רבנית וסמכות טקסטואלית-הלכתית. תהליכים אלה באים לידי ביטוי בקרב קהילות יהודיות ליברליות בצפון אמריקה וביהדות הישראלית. במהלך הקורס נסקור את הרקע ההיסטורי לשינויים אלה ואת התיאוריה החברתית שמסבירה אותם ונצביע על התצורות הקהילה והמנהיגות החדשות שנוצרו כתוצאה מהם. הקורס גם ישלב מפגשים עם מנהיגים קהילתיים אשר ישתפו אותנו בדילמות שלהם סביב סוגיות אלה.
ד”ר רחל ורצברגר א' שנה ב'
14:30-13:00
סוד הגן הנעלם – עיון במדרשי גן עדן

תיאור הקורס

הסיפור על אדם וחווה בגן עדן הצית את דמיונם של מחברים בעת העתיקה, כמו גם בימינו. היכן נמצא גן העדן? מה היה הפרי שממנו אכלו אדם וחווה? כיצד נראה הנחש? לשאלות אלו ואחרות ניתנו תשובות שונות ומשונות, ובקורס זה נקרא מבחר מקורות, החל בספרות החיצונית וכלה במדרש המאוחר (לאו דווקא בסדר זה), ונבחן את פרשנותם לסיפור המקראי ואת המגמות האידיאולוגיות המשתקפות מהם.
ד”ר גילה וכמן ב'
10:00-8:30
תלמוד בקיאות

תיאור הקורס

מטרתו של הקורס לפתח את היכולת של לימוד רהוט בתלמוד הבבלי. נשים דגש על פשט הסוגייה באמצעות קריאה מדוייקת, תשומת לב לדקדוק הארמי, לסדר הדורות, ולריאליה של התקופה. כמו כן נכיר את ספרות המחקר שנכתבה בנושא.
הרב פרופ’ דוד גולינקין ב'
10:00-8:30
התפתחות ההלכה מהתלמוד עד השולחן ערוך

תיאור הקורס

בקורס זה התלמידים ירכשו התמצאות ראשונית בספרות הפוסקים (ספרי הלכה וספרי פסקים), בספרי היסוד (רי"ף, רמב"ם, רא"ש, טור, שולחן ערוך), ובתהליך ההתפתחותי מימי התלמוד עד המאה השש עשרה. דגש יושם על מתודולוגיה שתאפשר להם ללמוד באופן עצמאי ולחקור נושאים חדשים בעתיד.
הרב דיאנה וילה ב'
12:00-10:30
פולמוסים בהלכה

תיאור הקורס

בבקורס זה נתעמק בארבעה פולמוסים בהלכה מתקופת התלמוד ועד ימינו. נלמד נושאים כגון: קבלת שכר כדי ללמד תורה; היחס לזמר חילוני ולמנגינות חילוניות בתפילה; הפלות; המחיצה בבית הכנסת; קבלת מצוות על ידי הגר; תלמוד תורה ושירות צבאי.<br /> <br /> הקורס מיועד לסטודנטים שיש להם רקע בהלכה.<br />
הרב פרופ’ דוד גולינקין ב'
12:00-10:30
מבוא לחסידות

תיאור הקורס

בקורס מבוא זה אנו נתמקד בקריאה של תורות חסידיות למן הבעש"ט ועד אדמו"רי זמנינו. קריאת עומק תאפשר לנו להתחקות אחר ההתפתחות של הספרייה החסידות לצד עולם המונחים החסידי ומקורותיהם. נתעמת ונתאמת עם תורותיהם של הדמויות המרכזיות של העולם החסידי תוך התבוננות במסורה התיאולוגית והרוחנית אשר הותירו לנו. <br /> במקביל למקורות החסידיים, שאותם נלמד כל שעור, תהיה גם קריאה נלווית של ספרות מחקרית על מנת להעשיר ולהרחיב את גבולות הדיון הטקסטואלי, התיאולוגי והאינטלקטואלי.<br />
הרב ד”ר רב מימי פייגלסון ב'
14:30-13:00
אשנב לעולם הקבלה

תיאור הקורס

בקורס זה נלמד על מקורות הקבלה, תורת הסוד היהודית, מן המקרא ועד התפשטותה במאה הי"ג בספרד. במהלך הקורס נעסוק במשמעויות הקבליות של מעשה מרכבה ומעשה בראשית במקרא, בסיפור הארבעה שנכנסו לפרדס ובתיאורים נוספים מתורת הסוד בחז"ל. נכיר את עיקרי ספרות היסוד של הקבלה, כדוגמת: ספרות ההיכלות, ספר יצירה וספר הבהיר. כמו כן, נתוודע למסורות הקבליות בחוגי חסידות אשכנז, נלמד על התפתחות תורת הספירות, על עיקרי תורתו המיסטית של המקובל ר' אברהם אבולעפיה ועל התגבשות מרכזי הקבלה בגירונה וקסטיליה שבספרד.
ד”ר יונתן בן הראש ב'
14:30-13:00
פסיפס הזהויות בעולם היהודי (משל”י)

תיאור הקורס

הקורס הזה הוא החלק השני של קורס שנתי שעוסק בזרמים השונים ביהדות המודרנית. בחלק הזה נעסוק באידיאולוגיה, בהתפתחות ההיסטורית וביחס להלכה של הזרם הקונסרבטיבי, בזרם הציוני החילוני ובזהות הישראלית המסורתית. בין היתר נעסוק בהוגים כמו מרדכי קפלן, אברהם יהושע השל ואחד העם.
פרופ’ ארי אקרמן ב'
16:30-15:00

שאלות ותשובות

  • האם יש מלגה ייעודית לסטודנטים בתוכנית משל"י?

    כן, אנו נעניק מלגה בסך 15% משכר הלימוד לסטודנטים בתוכנית משל”י (כולל בהשלמות)

    מלגה מורחבת בסך 40% משכר הלימוד תינתן לסטודנטים בתוכנית “”עמיתי משל”י” הפעילים בקהילות או בארגונים להתחדשות יהודית

  • באיזה יום בשבוע מתקיימים הלימודים בתוכנית משל"י?

    ביום שני

הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו
לקבלת עדכונים שוטפים

    טופס זה מוגן באמצעות reCAPTCHA של גוגל. מדיניות הפרטיות, תנאי שירות
    גם אנחנו לא אוהבים ספאם! בהתאם, לא נעשה כל שימוש לרעה ו/או נעביר לצדדים שלישיים את כתובת הדואר האלקטרוני שלך.