נציגינו יצרו אתך קשר בהקדם האפשרי.
פרופ' רינה לוין מלמד היא מרצה לתולדות עם ישראל וליהדות ספרד וארצות האסלאם במכון שכטר למדעי היהדות. הקורסים אותם היא מלמדת עוסקים בהיסטוריה היהודית של ימי הביניים ובמחקרי מגדר. בוגרת Smith College ואוניברסיטת ברנדייס שבארצות הברית. עבודת הדוקטורט שלה ומחקריה הראשונים עסקו בחייהן של נשים יהודיות בספרד ובדרך בה התמודדו השיחות עם סוגיית זהותן. כיום המחקר שלה מתמקד בחיי הנשים כפי שהן משתקפות בגניזה הקהירית.
על ווחשה אל דלאלה, אשת עסקים מוצלחת אשר חיה בקהיר של המאה ה־12 ושעליה כותבת פרופ' רינה לוין מלמד. מי היא ווחשה אל דלילה?
עבודתו המונומנטלית "חברה ים תיכונית" הקדיש ש"ד גויטיין פרק שלם בכרך השלישי ל"עולמן של נשים". בזמנו היה זה צעד יוצא דופן מצדו של היסטוריון יהודי באשר הוא, וגויטיין אכן היה חוקר יוצא דופן. הוא חקר וניתח מספר עצום של תעודות שנתגלו בגניזת קהיר על ידי שניאור זלמן שכטר בשלהי המאה התשע-עשרה, והבין שהמידע שעולה מהן על אודות החברה בימי הביניים מערער את כל הנחות היסוד המקובלות בנוגע לחיי היהודים בתקופה זו.
בשנת 1989, בעת שעסקתי במחקר על תולדות משפחה ספרדית מיוחסת בשם דה-בוטון, שחיה בתחומי השולטנות העות'מאנית, כתבתי לכל הקהילות הספרדיות בתפוצה בחיפוש אחר צאצאי המשפחה. באחת התשובות לפניותיי קיבלתי מכתב בן שני עמודים כתוב בצרפתית מאישה המתגוררת במונטריאול בשם בואינה צרפתי גרפינקל. היא הזכירה מספר אנשים בני משפחת דה-בוטון, למשל, מנצח תזמורת ואחרים שנשלחו לאושוויץ והושמדו שם. בעת שהותי בארצות הברית החלטתי לבקר את האישה המיוחדת הזו ולהקליט אותה.
אוסף הגניזה שהתגלה בקהיר פתח בפנינו אשנב למה ששלמה דב גויטיין הגדיר היטב בכרך השלישי של חיבורו חברה ים-תיכונית כ"עולמן של הנשים". אם עד לגילוי הגניזה ידענו אך מעט מאוד על העולם היהודי בתחומי הים התיכון בימי הביניים, הרי שעל חיי הנשים היהודיות ידענו עוד פחות. גויטיין היה למעשה הראשון שהצביע על שפע החומר המצוי באוסף הענק של קטעי הגניזה המתייחס לנשים, וארג מתוכם תמונה של עולמן.
בשנת 2010 צוין יום הולדתה ה-500 של אחת הנשים הבולטות ביותר בהיסטוריה של עם ישראל, דונה גרציה נשיא. כתוצאה מכך, הכריז משרד החינוך בגאווה על חניכתה של יחידת לימוד בנושא דונה גרציה בבתי הספר, כך שכל ילד ישראלי ילמד על יהודייה חשובה אחת בתולדות עם ישראל.
בואנה צרפתי גרפינקל נולדה בסלוניקי, יוון, ב-1916 ושרדה את תקופת השואה עם הצטרפותה לפרטיזנים היוונים. היא בילתה את שארית חייה במונטריאל (קנדה), ושם בשנות השישים חיברה אוספים גדולים של שירים בלאדינו, הנקראים "קומפלאס". מהם ניתן ללמוד רבות על חיי היהודים ב"עיר ואם בישראל" זאת במחצית הראשונה של המאה ה-20.
כל חברה מתעניינת בטבע מנהיגיה; מבט חטוף בכותרות עיתון כלשהו בכל יום נתון מגלה עד כמה ההתעסקות בנושא זה נפוצה והיא מצביעה על השיטה שכישורי המנהיגים נחשפים לשיפוט על ידי אלה שבחרו בהם. ההיסטוריה היהודית מלמדת, כי לעתים נדירות זכו נשים מנהיגות להזדמנויות שוות לאלה של הגברים, במיוחד במאות שלפני העת החדשה. דונה גראציה, אסנת ברזאני ורחל ורברמאכר הן שלוש נשים כאלה. להלן ננתח בקצרה את יכולת מנהיגותן יוצאת הדופן.
עריכה: פרופ' רינה לוין מלמד
הוצאה לאור: מכון שכטר למדעי היהדות וידיעות אחרונות
Jerusalem Post Online
Jerusalem Post