נציגינו יצרו אתך קשר בהקדם האפשרי.
סטודנטיות יקרות וסטודנטים יקרים,
״לֹא בַשָּׁמַיִם הִוא לֵאמֹר מִי יַעֲלֶה-לָּנוּ הַשָּׁמַיְמָה וְיִקָּחֶהָ לָּנוּ וְיַשְׁמִעֵנוּ אֹתָהּ וְנַעֲשֶׂנָּה: וְלֹא-מֵעֵבֶר לַיָּם הִוא לֵאמֹר מִי יַעֲבָר-לָנוּ אֶל-עֵבֶר הַיָּם וְיִקָּחֶהָ לָּנוּ וְיַשְׁמִעֵנוּ אֹתָהּ וְנַעֲשֶׂנָּה: כִּי-קָרוֹב אֵלֶיךָ הַדָּבָר מְאֹד בְּפִיךָ וּבִלְבָבְךָ לַעֲשֹׂתוֹ״ (דברים ל, יב–יד)
פסוקים אלה מבטאים את העיקרון שהתורה אינה סתומה ואזוטרית, אלא נמצאת בהישג ידינו וקרובה אלינו. כל אחד ואחת מאיתנו יכול להבינה, ללמדה, ולהגות בה. הכלים משתכללים והמשמעויות מתחדשות, אך לא בשמיים היא.
תפיסה זו הביאה אותי לעסוק באופן מקצועי בחקר המקרא, שהיה אהוב עליי וקרוב ללבי עוד מנעוריי. זו התפיסה העומדת לנגד עיניי גם עתה, בהיכנסי לתפקיד הדיקנית של מכון שכטר. זכות גדולה היא עבורי להצטרף להנהגת המכון, שרואה בנכסי צאן הברזל הרוחניים שלנו אבן יסוד בעיצוב תרבותנו בעבר, ואבן שואבת להבנת הזהות שלנו בהווה ובעתיד. אני שמחה לקחת חלק במאמץ המתמשך לרדת לחקרם של אוצרות הרוח היהודיים, ולפענח את פשרם המקורי ואת המשמעויות שהם נושאים בעבורנו כיום. בעיקר אני גאה להשתייך למכון אקדמי ייחודי בנוף הישראלי, המשלב בין איכות ומצוינות ובין זיקה עמוקה לחברה הישראלית. זכינו במרחב מחקרי ולימודי ייחודי, שמטפח חשיבה ביקורתית ושיח אינטלקטואלי תוסס, עוסק בליבון סוגיות עתיקות ועכשוויות, ומשמש מקום מפגש חברי, פתוח, וקשוב לכל מי שבא בשעריו.
אני נכנסת לתפקיד בתחושת שליחות ואחריות, ומתוך הערכה עמוקה ואמון מלא בסגל האקדמי והמנהלי המעולה של המכון. אעשה כמיטב יכולתי לקיים את חלקת האלוהים הנדירה שלנו, לקדמה ולפתחה. אשתדל לשמר ולחזק את מסלולי הלימוד שלנו בתחומי היסוד של מדעי היהדות – מקרא, ספרות חז״ל, מחשבת ישראל, חינוך יהודי, לימודי ירושלים וא״י, ואמנות יהודית. לצד זאת אפעל להרחבת תוכניות התעודה שאנחנו מציעים כמענה לצרכים החברתיים בסביבתנו: הנחיית קבוצות בפסיכודרמה, כלים שלובים להכשרת שגרירי חוסן בנגב המערבי, עט לדרוש: כלים בביבליותרפיה, ומרפא: ליווי רוחני ברוח מקורות היהדות.
אני רואה בכם שותפים מרכזיים וחשובים ללימוד ולעשייה שלנו. עם פתיחת הסמסטר, אני מבקשת להביא לידיעתכם שתי יוזמות חדשות שייצאו לפועל בע״ה במהלכו. הראשונה היא שיתוף פעולה עם אוניברסיטת רייכמן בכנס אקדמי משותף בחודש סיוון (יוני 2025) בנושא ״יש תקוה לאחריתך: התמודדות עם משברים במסורת היהודית״. הכנס יתקיים בירושלים ובהרצליה ויהיה פתוח לקהל החוקרים והסטודנטים בשני המוסדות וישמש כר לשיתוף פעולה עתידי. היוזמה השנייה היא תוכנית התעודה ״שפת הנפש״ שתיפתח בשנה״ל תשפ״ו, ומטרתה להרחיב ולהנגיש ידע מעולמות התוכן הפסיכולוגי לאנשי מקצוע בתחומי החינוך, הרפואה, הייעוץ והפיקוד, שמתמודדים עם מצבים רגשיים מורכבים במרחבי עבודתם. כל הפרטים יתפרסמו בקרוב.
סמסטר ב יפתח בע״ה ביום שני י"ז באדר (17.3.25) מיד לאחר ימי הפורים. כאז כן היום, קיומנו נתון בסכנה, וכמרדכי ואסתר גם אנחנו נדרשים לפעול ואף להקריב כדי לשנות את המציאות. למדתי על מקצת ממעגלי הכאב שהסטודנטים שלנו שייכים להם, ועל חלק מיוזמות השיקום והתיקון שאתם לוקחים בהם חלק. אשמח לשמוע ולסייע באתגרים הרבים הניצבים בפניכם, ונעשה כמיטב יכולתנו לאפשר למידה רציפה ויציבה בימים סוערים אלו. גיבשנו מתווה מיוחד למשרתי מילואים ובני משפחותיהם, ואנחנו עומדים לרשותכם בכל דבר ועניין.
איננו יודעים מה צופן לנו העתיד, והדי המלחמה המתמשכת עוד מלווים אותנו, וימשיכו ללוותנו שנים רבות. המוני משפחות עוד לא שבו לבתיהן, אלפי פצועים עוברים דרך שיקום ארוכה ומייסרת, עשרות מחטופינו עוד נמקים בשבי חמאס, ומשפחות השכול הרבות מספור מתמודדות עם כאב כבד מנשוא. למרבה הצער, משפחתי ואני איבדנו במלחמה את בננו האהוב והיקר לנו מכל, דוד, שנפל בקרב בחבל עזה לפני כשנה. חסרונו של דוד ושברון הלב על לכתו מעמנו מלווים אותנו יום יום שעה שעה. אך אני מוצאת שפרספקטיבה היסטורית ארוכת שנים מסייעת בבירור הפשר והמשמעות של המאורעות הנוכחיים, והמגע החי עם חוכמת הדורות הקודמים מחייה את הרוח ומעניק כוח, אמונה, ותקווה.
אני מקווה שנשאב כולנו השראה מהמקורות היהודיים שלנו למציאת דרכי התמודדות עם השבר והחורבן לקראת ימים של ישועה ונחמה. ימלא אותי בורא עולם ברוח חוכמה, תבונה, ודעת, ויסייע בידי לפעול לטובה ולהיטיב.
בברכת סמסטר פורה, מעניין ומרחיב דעת, ובתקווה שהימים האלה יהפכו לנו במהרה ״מִיָּגוֹן לְשִׂמְחָה וּמֵאֵבֶל לְיוֹם טוֹב״ (אסתר ט, כב).
שרה
אדר תשפ"ה (מארס 2025)