נציגינו יצרו אתך קשר בהקדם האפשרי.
22 באפריל 2014
טקסי יום הזיכרון לשואה ולגבורה של עמותות שכטר ממקדים את המבט על שואת יהדות צפון אפריקה
שואה נשכחת
ערב יום הזיכרון לשואה והגבורה, בנווה שכטר: שואת יהדות לוב
יום ראשון, 27/4/14 בשעה 20:00, רח’ שלוש 42 (פינת רח’ אילת 57), נווה צדק, תל אביב.
יום הזיכרון לשואה והגבורה, הטקס המרכזי במכון שכטר: האימה שבפתח
יום שני 28/4/14, בשעה 12:00 במכון שכטר למדעי היהדות, רח’ אברהם גרנות 4, ירושלים
במשך שנים נשמר קשר השתיקה סביב סיפורם של יהודי צפון אפריקה באותן שנים קשות. שואת העם היהודי נתפסה כ”שואת יהדות אירופה” בלבד, אך לאחרונה החלו העדויות לצוף והחברה מתחילה לתקן את העוול ההיסטורי שנגרם ליהודי צפון אפריקה, שבמשך חיים שלמים חשו אשמה ובושה לכנות את מה שעבר עליהם כ”שואה”.
השנה מכון שכטר למדעי היהדות מקדיש את כל אירועי יום הזיכרון לשואה ולגבורה לאותם סיפורים נשכחים ולא מוכרים של יהדות לוב ויהדות תוניס.
אירועי יום השואה ייחתמו בקריאת מגילת השואה שנכתבה על ידי פרופ’ אביגדור שנאן ושיצאה לאור ע”י מכון שכטר. המגילה המיוחדת שנכתבה ב-5 שפות, מיועדת לקריאה בציבור ביום השואה בבתי כנסת, מתנ”סים ומוסדות חינוך ומעלה את זכרם של ששת המיליונים.
מכון שכטר למדעי היהדות שם לו למטרה לקדם את הסובלנות, ההערכה למסורת היהודית ולערכי הסובלנות והפלורליזם והוא עושה זאת ביתר שאת במסגרת אירועי “אביב של סובלנות”. אי לכך הוחלט במכון שכטר לתת השנה קול לשואת יהודי צפון אפריקה: השתיקה שאופפת את האימה שחוו וסיפורי הגבורה הלא נודעים של מחתרות וגיבורים שבלמו בגופם את התקדמות הנאצים עד להגעת בעלות הברית.
במשך שנים, ההתייחסות לשואת העם היהודי נסובה סביב “שואת יהודי אירופה”. מעטים האנשים שיודעים שהנאצים הגיעו גם לצפון אפריקה, בה חיו יהודים רבים במדינות השונות, והם נרדפו, נכלאו ונרצחו גם כן. השתיקה סביב שואת יהודי צפון אפריקה נשמרה גם בינם לבין עצמם, שכן הרעיון להשוות את שנעשה להם לזוועה שהתרחשה באירופה באותן שנים תמיד נתפסה כלא לגיטימית.
אירועי יום השואה של עמותות שכטר יתרחשו בשני מוקדים שונים:
ערב יום השואה, 27.4: שואת יהדות לוב בנווה שכטר, תל אביב – יפו:
הקרנת הסרט הדוקומנטרי מטריפולי לברגן בלזן. הסרט מתחקה אחר מסעם של יהודי צפון אפריקה במהלך שנות מלחמת העולם השנייה ושליחתם למחנות העבודה והריכוז שהוקמו ביבשת. לאחר מכן תתקיים שיחה עם יוצריו הצעירים, דור שלישי למשפחות יהודיות צפון אפריקאיות אשר בחרו לעסוק ב”שוליים של השואה” ממקומם האישי. הסרט “מטריפולי לברגן בלזן” זכה לשבחים רבים מאז שהוקרן לראשונה ותמיד מעורר השתהות רבה בקרב קהלים שלא נחשפו מעולם לזווית זו של השואה.
עדות אישית מרגשת מאת ניצול השואה מר וויליאם רג’יניאנו (שורד מחנה ברגן בלזן).
הקרנת תמונות של יהודי לוב בתקופת השואה.
את האירוע ינחה ז’ק ארביב, חבר הקהילה המסורתית נווה שכטר ותושב תל אביב.
כתבים וצלמים מוזמנים – באישור הגעה מראש.
יום השואה, 28.4: האימה שבפתח – הטקס המרכזי במכון שכטר למדעי היהדות, ירושלים:
דברי פתיחה – נשיא מכון שכטר, פרופ’ דוד גולינקין, הקראת שירו של אברהם שלונסקי, “נדר”.
בושה ושתיקה: הרצאה ופיוטים מאת הרב דובי חיון. בהיותו נער צעיר וכבן להורים ילידי טוניס, הרב חיון מצא עצמו מתווכח עם מורה בבית הספר התיכון בו למד על כך שטענה כי השואה התחוללה באירופה בלבד. התחושה הקשה כי מה שחוו בני משפחתו בתוניסיה נמחק מההיסטוריה ולא זוכה להכרה, ליוותה את הרב חיון במשך שנים ארוכות, עד אשר החלה בתו לחקור את עבר משפחתה. יחד איתה החל הוא עצמו לחקור את קורות יהודי צפון אפריקה בזמן השואה ונחשף לעדויות קשות ומעוררות יראה, אותן יחלוק במהלך הרצאתו. תחושות פחד, אימה, אשמה ומנגד גילוי גבורה יוצאים דופן, כמו במקרה של המחתרת היהודית באלג’יריה, שהצליחה לבלום את התקדמות הגרמנים במשך יממה שלמה, עד להגעת בעלות הברית. כל אלו יהיו חלק מהרצאתו המרתקת של הרב חיון. בהרצאה ישולבו קטעי פיוט שנכתבו על ידי ניצולי שואה מצפון אפריקה. הרב דובי חיון הוא בוגר בית המדרש לרבנים ע”ש שכטר, עומד בראש הקהילה המסורתית מוריה בחיפה ומנהל את רשת מדרשות שכטר בצפון הארץ.
קריאת פרקים ממגילת השואה – קובץ מזמורים ראשון מסוגו שנכתב ע”י פרופ’ אביגדור שנאן ושיצא לאור בהוצאת מכון שכטר. המגילה שנכתבה בחמש שפות: עברית, אנגלית, צרפתית, ספרדית ורוסית, מיועדת לקריאה בציבור ביום השואה בבתי כנסת, מתנ”סים ומוסדות חינוך בארץ ובעולם, בדומה לקריאת מגילת איכה בט’ באב. במגילה שישה פרקים כנגד ששת המיליונים, המוקדשים לייחודיות השואה, מחנה העבודה, הגטו, מחנה הריכוז, קינה על השואה ושארית הפליטה. המגילה גם כוללת שירים, תפילות וקדיש יתום.
כתבים וצלמים מוזמנים – באישור הגעה מראש.