הרשמה ללימודים
תרומה לשכטר
English

יו”ר הסוכנות היהודית נתן שרנסקי: “אם נהיה עקביים המחלוקות בכותל ייפתרו, הכותל שייך לכל יהודי”

1 במאי 2018

יותר מ־200 איש – אמריקאים וישראלים – הגיעו אתמול למכון שכטר למדעי היהדות שאירח את יום העיון הראשון מסוגו ושעסק ב”מדינת ישראל ויהדות צפון אמריקה: כיצד נוכל לגשר על הפערים”. יום העיון נערך בשיתוף בית המדרש לרבנים באמריקה (JTS). בין משתתפי הכנס: יו”ר הסוכנות היהודית מר נתן שרנסקי, ח”כ רחל עזריה (כולנו), נשיא שוחרי עמותות שכטר הרב פרופ’ דוד גולינקין, הרב ד”ר בני לאו, מנכ”ל התנועה המסורתית ד”ר יזהר הס, נשיא JTS פרופ’ ארני אייזן, מנכ”ל קרן תל”י ד”ר איתן שיקלי ומכובדים נוספים.

ביום העיון הראשון מסוגו התכנסו אתמול קרוב ל־200 אורחים מהארץ ומחו”ל כדי לדון בסוגיות החמות בהן עוסק עולם היהדות כיום. מכון שכטר למדעי היהדות ובית המדרש לרבנים באמריקה הקדישו את יום העיון לנושא “כיצד ניתן לגשר על הפערים בין מדינת ישראל לבין יהדות צפון אמריקה”. הדוברים דנו בסוגיות כמו מתווה הכותל, גיור, חינוך יהודי בישראל ובתפוצות ועוד. נשיא מכון שכטר, פרופ’ דורון בר ציין בדבריו בתחילת הטקס: “היהדות שייכת לכולם ולצערי הרב במדינת ישראל המגמה העכשווית היא סגירות בפני יהודי התפוצות. מגמה זו מסוכנת ולא בריאה לעולם היהודי”.

יו”ר הסוכנות היהודית נתן שרנסקי התייחס בדבריו למתווה הכותל אשר בוטל בשנה שעברה ואמר: “מאבק תמיד יהיה אך אני מאמין שהיות ואין כאן בעיית הלכה שהכותל יהיה של כולם, אם נהיה עקביים המחלוקות בכותל ייפתרו בסוף”. הרב ד”ר בני לאו אמר באותו נושא: “המחלוקת של הכותל היא עניין פוליטי, אין ספק בכך. היו יכולים לפתור את בעיית נשות הכותל בדקה של ישיבה והחלטה”. הרב פרופ’ דוד גולינקין המשיך באותו קו ואמר: “הכותל אינו בעיה הלכתית אלא טכנית ופוליטית. הגיעו למתווה נכון והגיוני אך הממשלה ביטלה אותו בשל שיקולים מוטעים”.

ח”כ רחל עזריה הדגישה את חשיבות הכנס באומרה: “הכנס חשוב כיוון שהוא מהווה הזדמנות לדיון עומק אשר ייצר את השיטה אותה נוכל בפוליטיקה לתרגם לכדי מעשה”. נשיא JTS פרופ’ ארני אייזן דן בפילוג ולא חסך בביקורות כלפי הרבנות הראשית: “הרבנות החרדית רוצה לגנוב מאיתנו כל לגיטימציה שאנחנו יהדות אמיתית. הציונות הפוליטית הקלאסית ממשיכה בקו זה וחושבת שאין מקום ליהודים בגולה ושכולם צריכים לעלות לארץ. מחשבות אלו אינן מקרבות בין יהודי אמריקה ליהודי ישראל”. ד”ר איתן שיקלי ציין בדבריו שהחינוך יכול להיות הגוף שיגשר על הפערים שהוזכרו בפאנלים השונים: “מצד אחד הזרמים הפלורליסטיים בארה”ב זוכים ליחס משפיל, מעליב ופוגע מצד מדינת ישראל, אך מצד שני הישראלים חשים באידיאולוגיה של התנשאות מצד האמריקאים. החינוך היהודי בשתי הקהילות אמור למצוא מכנה משותף, שפה משותפת, קרבה משותפת”.

פרופ’ ברי הולץ מ־JTS הוסיף: “כאשר יהודים רפורמים או קונסרבטיבים מגיעים לארץ הם מרגישים לא שייכים בשל הכוח של הרבנות הראשית. יהודי אמריקה גדלים ומתחנכים לרוב בתרבות יותר פלורליסטית ופתוחה”. מנכ”ל התנועה המסורתית ד”ר יזהר הס המשיך בקו ביקורתי זה וציין בדבריו: “לאורך ההיסטוריה, ניכר שרוב העם היהודי לא היה ציוני אך היהדות שרדה. אין חובה להיות ציוני ויהודי. ניתן להמשיך את קיום היהדות ללא ציונות ועדיין לחוש באהבת ישראל”.

מכון שכטר למדעי היהדות בירושלים הוא מוסד אקדמי המפעיל את התכנית הגדולה ביותר בארץ לתואר שני במדעי היהדות, בה לומדים סטודנטים המייצגים קשת רחבה של דעות ותפיסות עולם בחברה הישראלית. מכון שכטר שם לו לדגל את קידום הסובלנות וההערכה למסורת היהודית באמצעות לימודי היהדות הפתוחים לכל עם ישראל, קיום ימי עיון וכינוסים אקדמיים, הוצאת ספרים וכתיבת ספרות מחקר ומאמרים.

לצפייה בפלייליסט המלא של הכנס

הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו לקבלת עדכונים שוטפים



    טופס זה מוגן באמצעות reCAPTCHA של גוגל. מדיניות הפרטיות, תנאי שירות
    גם אנחנו לא אוהבים ספאם! בהתאם, לא נעשה כל שימוש לרעה ו/או נעביר לצדדים שלישיים את כתובת הדואר האלקטרוני שלך.

    דילוג לתוכן