הרשמה ללימודים
תרומה לשכטר
English

‘א יידישע מָאמָּאכְ׳תִי’: האם היהודייה בין מזרח למערב

9 במרץ 2017

הכנס האחד עשר בנושא מעמד האישה בחברה הישראלית של מכון שכטר למדעי היהדות – התכנית ללימודי האישה והיהדות והמכון לחקר ארץ-ישראל ויישובה ביד יצחק בן-צבי

‘א יידישע מָאמָּאכְ׳תִי’: האם היהודייה בין מזרח למערב

העידן הפוסט-מודרני כבר פה ונדמה שלרובנו יש בחירה לגבי סוג האִמָּהוּת המועדף עלינו. ועדיין, ממצאי המחקרים שיוצגו בכנס האחד-עשר של מכון שכטר למדעי היהדות בשיתוף יד יצחק בן צבי בנושא מעמד האישה בחברה הישראלית, מלמדים שבמידה רבה נשים כבולות חברתית על ידי התפקידים שהאִמָּהוּת מטילה עליהן:

דפוס ‘האִמָּהוּת הפטריארכלית (=שלטון האב) עדיין נפוץ בישראל והוא מתבטא בשיעור ילודה גבוה יחסית בקרב הנשים היהודיות’, אומרת פרופ’ סילבי פוגל-ביזאוי, מן המכללה למנהל, חוקרת בולטת של התנועה הפמיניסטית בישראל. ‘יש תהליכים שמעצבים את הנושא של הילודה, של החינוך, של ההתנהגות של מה אמא ראויה אמורה לעשות. וליד זה, במסגרת המשפחה הגרעינית או הרחבה, יש כוחות מאוד מגוונים שמבקשים לתת הגדרה אישית של מהי אִמָּהוּת ומהי הורות. אחד מהכוחות הללו היא התקשורת’.

הכנס שהפך למסורת ושמתקיים לרגל יום האישה הבינלאומי, יעסוק בזוויות השונות של האִמָּהוּת, מראשית העת החדשה ועד היום, בהשוואה בין נשים ממוצא מזרחי לנשים ממוצא אירופי, בבחינת ייצוג הנשים באמנות ובהשוואה בין אִמָּהוּת פטריארכלית לאִמָּהוּת פמיניסטית.

הכנס יתקיים ביום חמישי, 16 במרץ 2017, בין השעות 19:45-15:30ביד יצחק בן צבי, רח’ אבן גבירול 14, ירושלים, ויוקדש לזכרו של משה שלוי ז”ל.

בין דוברות הכנס והנושאים המרכזיים:

ד”ר אלישבע שטרית מן האוניברסיטה הפתוחה ומכון שכטר למדעי היהדות, תציג את העדויות שאספה על תפקיד האם בקהילה היהודית-מרוקנית. לדברי ד”ר שטרית, למעמד האם בחברה היהודית-מרוקנית אין כמעט עדויות במחקר ועל כן היא החלה באיסוף המידע באופן עצמאי, גם בהשראת סדרת הטלוויזיה “זגורי אימפריה”.

ד”ר לילך רוזנברג-פרידמן מאונ’ בר אילן, תציג את ממצאי מחקרה האחרון, העוסק בפרדוקסים שאפיינו את נושא הילודה בתקופת היישוב בתקופת המנדט – בין עידוד לילודה לבין ניסיון לצמצום ילודה בקרב האוכלוסייה הלא אשכנזית, בין הרצון להקים מדינה עם רוב יהודי מוצק, לבין הרצון להיות מדינה מודרנית אירופאית המאופיינת במשפחות גרעיניות קטנות, בין אינדיבידואליזם ואתוס של חברה קולקטיבית.

פרופ’ מרגלית שילה מאוניברסיטת בר-אילן, תדבר על אִמָּהוּת בחברה היהודית של ה”יישוב הישן” בשלהי המאה התשע-עשרה והיבטים בלתי מוכרים החל מתמותה גבוהה במיוחד של תינוקות, דרך הנוהג להשיא ילדים וילדות בגיל צעיר וכלה בהורות בכלל ואִמָּהוּת בפרט בתקופה קשה זאת.

משתתפות נוספות ביום העיון הן ד”ר ימימה חובב מאוניברסיטת אריאל ומכון שכטר למדעי היהדות שתדבר על האם היהודייה בחברה האשכנזית בראשית העת החדשה; ד”ר יעל גילעת ממכללת אורנים, שתדבר על ייצוגי האם והאימהות באמנות בישראל; ד”ר דורית יוסף שתדבר על אימהות שכולות המוצאות משמעות חדשה לחייהן לאחר השכול; ופרופ’ רינה לוין מלמד וד”ר בת-שבע מרגלית-שטרן, ממכון שכטר למדעי היהדות.

מצ”ב הזמנה לכנס – הכניסה היא חופשית וללא תשלום לציבור הרחב!

לפרטים נוספים ולתיאום ראיונות: שלי פז 054.248.8086

הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו לקבלת עדכונים שוטפים



    טופס זה מוגן באמצעות reCAPTCHA של גוגל. מדיניות הפרטיות, תנאי שירות
    גם אנחנו לא אוהבים ספאם! בהתאם, לא נעשה כל שימוש לרעה ו/או נעביר לצדדים שלישיים את כתובת הדואר האלקטרוני שלך.

    דילוג לתוכן