האדם ואלוהיו בסיפור המקראי וייצוגו באומנות
בסיפורי המקרא קיימת התמודדות תמידית בין האדם ואלוהיו, בין רצון האל ויחסו אל האדם . מאחר והדיבר השני אוסר להציג את דמות האל "אָנֹכִי יְהוָה אֱלֹהֶיךָ ... לֹא-תַעֲשֶׂה לְךָ פֶסֶל, וְכָל-תְּמוּנָה,"(שמות , כ, ב-ג) מטרת הקורס לדון בשאלה כיצד הצליחו האמנים להציג באמנות דמות של האל האמור להיות בלתי נראה ?.
אמני הדורות , יהודים נוצרים ומוסלמים קראו את הטקסט המקראי בעיון ופירשוהו בצורה חזותית שונה ביותר ביצירותיהם. האמנים ניסו בתיאור הנוכחות האלוהית באמנות להתמודד עם הגישה הפאגנית לאלילים . בקורס מיוחד זה נבחן יצירות אמנות בהם מתמודדים האמנים עם הצורך להציג בצורה ויזואלית את המעורבות האלוהית ביקום. נשווה את הביטוי האמנותי של ציורי המקרא באמנות ימי הביניים לממצאים הקיימים במוזיאון ארצות המקרא והמשליכים אור על התרבות הקדומה המסופוטומית, המצרית, הכנענית, האשורית והפרסית שתוצג על ידי מומחי המוזיאון בשלושה סיורים במוזיאון ארצות המקרא . נעמוד על הפרשנות החזותית שהעניקו האמנים לנוכחות האלוהית בהתאם לסביבתם הגיאוגרפית ולתקופת יצירתם . נעסוק במקורות האיקונוגרפיים (התוכניים) עליהם הסתמכו - נשאל מה מה היו המסרים האידיאולוגים והתיאולוגים שהועברו דרך הממצא האמנותי היהודי , המוסלמי והנוצרי וכיצד ניתן להעשיר את הבנת נושאים מקראיים אלה על ידי התבוננות בריאליה הקדומה המוצגת במוזיאון ארצות המקרא.
בין הסיפורים המקראיים בהם נבחן את ייצוגו האמנותי של האדם ואלוהיו בסיפור המקראי נעסוק בסיפור בריאת העולם, בריאת אדם וחוה סיפור קין והבל, סיפור עקידת יצחק, סיפור מאבק משה אהרון ופרעה , סיפור נוכחות האל עלי אדמות במשכן ובמקדש.