נציגינו יצרו אתך קשר בהקדם האפשרי.
הדמות שבחרתי להזמין אל הסוכה שלי היא הנרייטה סאלד.
סאלד מוכרת לרוב הציבור בעיקר בתור מייסדת ארגון הדסה, מקימת עליית הנוער, היוזמת של מרפאות טיפת חלב, אבל אני רוצה לדבר על תרומתה הפחות-מוכרת – על חלקה החשוב במחקר ספרות האגדה ועל הסבל שהיה מנת חלקה.
הנרייטה סאלד נולדה בשנת 1860 בבולטימור שבארה”ב, בת בכורה למשפחה שהיגרה מהונגריה. אביה היה רב הקהילה, ובזכותו זכתה הנרייטה לחינוך ולהשכלה תורנית ברמה שנשים יהודיות מעטות זכו לה. היא גדלה להיות אישה משכילה, פעילה ומעורבת בקהילה, הצטרפה לאגודה הציונית של יהודי אמריקה, עסקה בהוראה ובתרגום, וערכה ספרים וכתבי עת.
היא היתה האשה הראשונה שהתקבלה ללימודים בסמינר התאולוגי היהודי (JTS) בניו יורק.
נשיא הסמינר, שניאור זלמן שכטר, הסכים לקבל אותה בתנאי שתצהיר שאין בכוונתה לבקש תואר רבני בתום לימודיה, וכך אכן עשתה.
הנרייטה סאלד הקימה, לפני כ-110 שנים, את ארגון ‘הדסה’, ומאוחר יותר היתה בין מייסדי עליית הנוער. היא עלתה לארץ בשנות העשרים של המאה הקודמת, הקימה מוסדות רפואיים ופיתחה את תחום העבודה הסוציאלית. על שמה נקראו קיבוץ כפר סאלד, רחובות רבים, כפר נוער, בתי ספר ברחבי הארץ, ומכון מחקר למדעי ההתנהגות.
אולם הסיבה העיקרית שבגללה ביקשתי לארח אותה בסוכה שלי היא השתתפותה במפעל המונומנטלי שנקרא ‘אגדות היהודים’. זהו חיבור יוצא דופן, הכולל שישה כרכים ובהם ליקוט יסודי ומקיף של האגדות השונות שנתחברו סביב ספרי המקרא, החל מספרות הבית השני, דרך מדרשי חז”ל וכלה במסורות אזוטריות מימי הביניים, ויש בו גם מובאות רבות מהנצרות הקדומה ומהאסלאם.
הקרדיט על הספרים האלה ניתן לפרופ’ לוי גינצבורג, אבל להנרייטה סאלד היה תפקיד מרכזי במפעל הזה: היא זו שסייעה לגינצבורג באיסוף החומר ובעריכת הספרים, היא המתרגמת לאנגלית של כתב היד הגרמני, ולמעשה היתה שותפה מלאה למחקר וליצירה. העבודה המשותפת הביאה לקירבה רבה בין סאלד לגינצבורג, והיא קיוותה שהזוגיות ביניהם תגיע לכדי נישואין, אך לאכזבתה הרבה – הוא התחתן עם אחרת.
הנרייטה סאלד מעולם לא נישאה ולא זכתה לילדים משל עצמה, אך בעקבות פעילותה הרבה למען ילדים ונוער בארץ ישראל היא זכתה לכינוי ‘אם היישוב’ ויום פטירתה צוין ברחבי הארץ כ’יום האם’, ומאוחר יותר – ‘יום המשפחה’.
הייתי רוצה שיותר לומדות ולומדים יכירו את סיפורה של האשה המופלאה הזו, ובעיקר – יכירו בתרומתה הגדולה למחקר ספרות האגדה.
ד"ר גילה וכמן היא מרצה למדרש ואגדה במכון שכטר למדעי היהדות ומרצה לספרות עברית באוניברסיטה העברית. ספרה "מדרש חדש על התורה" יצא לאור בשנת 2013 בהוצאת מפעל המדרש של מכון שכטר למדעי היהדות.