מתעניינים בלימודים הרשמה איזור אישי
English

עורכת המדור

14 במרץ 2024

היום אנחנו מציינים את יום הפאי! אם תמשיכו לקרוא תגלו שרשומה זו לא עוסקת במתמטיקה אלא במדעי היהדות, ושכבר במקרא – בספר מלכים א’ – מופיעה נוסחה לחישוב היקף המעגל ביחס לקוטרו!

פאי π היא אות יוונית שמסמלת מספר חסר ממד המייצג את היחס הקבוע (בגאומטריה האוקלידית) בין היקף המעגל לקוטרו. הקירוב המקובל של הפאי כמספר עשרוני הוא 3.14, ועל כן יום הפאי נקבע לתאריך ה-14 במארס. האות π היא האות הראשונה במילה היוונית περίμετρος (פרימטרוס) שמשמעותה היקף.

מקורותיו של חישוב הפאי בבבל לפני כ-6000 שנה. עם המצאת הגלגל התגלתה התופעה המרתקת שהיחס בין היקף המעגל לבין הקוטר שלו קבוע, כלומר זהה לכל גודל של מעגל. חישוב הערך המדויק יותר ויותר של הפאי היווה אתגר במשך מאות שנים למתמטיקאים בבלים, מצרים, יוונים, פרסים ואירופים, עד לכתיבתו של אלגוריתם צ’ודנובסקי בשנת 1989 – אלגוריתם מהיר לחישוב הספרות של הפאי.

ההתייחסות הראשונה במקרא להיקף המעגל מופיעה בספר מלכים א’ (ז, כ”ג). על פי ספר מלכים היחס בין היקף המעגל לקוטרו הוא אחד לשלוש: “וַיַּעַשׂ אֶת הַיָּם מוּצָק: עֶשֶׂר בָּאַמָּה מִשְּׂפָתוֹ עַד שְׂפָתוֹ עָגֹל סָבִיב, וְחָמֵשׁ בָּאַמָּה קוֹמָתוֹ, וקוה (וְקָו) שְׁלֹשִׁים בָּאַמָּה יָסֹב אֹתוֹ סָבִיב”.

במסכת סוכה (דף ז) עוסקת הגמרא בממדיה של סוכה עגולה, ומביאה קירובים שונים להיקף המעגל ולאורך האלכסון של ריבוע. גם בתוספות במסכת סוכה (ח, א) מתייחסים אל ה”פאי” כשווה ל-3.

מאחר שהיום הוא גם יום הולדתו של אלברט איינשטיין – פיזיקאי יהודי-גרמני-אמריקני, מגדולי המדענים בכל הזמנים – החגיגה שלנו כפולה, ואנחנו מציינים היום גם את יום המדע בישראל.

אנחנו מבקשים להזכיר לכם שגם מדעי היהדות הם מדע. השימוש הראשון במושג נעשה בגרמניה בראשית המאה ה-19 על ידי אנשי תנועת חכמת ישראל, שמטרתם הייתה להציג את יופיה של היהדות בפני העולם האירופי המשכיל של אותה התקופה, ולבסס את חקר היהדות על יסודות מדעיים מודרניים.

תחום מדעי היהדות מתאפיין בשימוש נרחב בכלי המחקר הפילולוגי, כלומר חקר ביקורתי של הנוסח (טקסטים) ועיסוק בכתבי יד, כמו גם בכלים ספרותיים, בהשוואות לתרבויות אחרות ועוד.

יום מדעים שמח!

הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו לקבלת עדכונים שוטפים

    טופס זה מוגן באמצעות reCAPTCHA של גוגל. מדיניות הפרטיות, תנאי שירות
    גם אנחנו לא אוהבים ספאם! בהתאם, לא נעשה כל שימוש לרעה ו/או נעביר לצדדים שלישיים את כתובת הדואר האלקטרוני שלך.

    מתעניינים בלימודים במכון שכטר?

    נשמח להיות בקשר. נא השאירו פרטי התקשרות וניצור איתכם קשר בהקדם

    טופס זה מוגן באמצעות reCAPTCHA של גוגל. מדיניות הפרטיותתנאי שירות
    גם אנחנו לא אוהבים ספאם! בהתאם, לא נעשה כל שימוש לרעה ו/או נעביר לצדדים שלישיים את כתובת הדואר האלקטרוני שלך.