מתעניינים בלימודים הרשמה איזור אישי
English

בין נח לאברהם: מנהיגות ברוח פרשת נח

פרשת השבוע נח נפתחת במילים “אלה תולדות נח” ומסתיימת בתולדות תרח אשר הוליד את אברהם. מבנה הפרשה מזמין השוואה בין שני “צדיקים” אלה: אלוהים בירך את שניהם בריבוי ילדים, כרת עם שניהם ברית עולם ואף נתן לשניהם “אות ברית” – הקשת בענן והמילה. ההבדל הבסיסי בין נח לאברהם הוא שנח מסמל דמות אוניברסלית ואילו אברהם משלב ממד אוניברסלי (“והיית לאב המון גוים”) עם ממד לאומי (“לזרעך נתתי את הארץ הזאת”). אברהם נבחר לשמש אב לעם ישראל ונח לעומת זאת אינו משמש אב ישיר לישראל או לאף אומה אחרת. אם כך, מה ההבדל בין דמותם ואופיים של שני צדיקים אלה, נח ואברהם, אשר יסביר את הבחירה באברהם לשמש כאבי האומה?

כמה מדרשים מצביעים על תשובה אפשרית: על נח נאמר “את האלהים התהלך נח” (בראשית ו, 9) ואילו על אברהם נאמר “התהלך לפני והיה תמים” (בראשית יז, 1). נח הלך עם האלוהים אך אברהם העז ואף הוביל את האלוהים! כאשר האלוהים ציווה על נח לבנות תיבה כדי להציל את כל החיות ואת משפחתו מפני המבול נח ציית ללא הרהור. לעומת זאת, כאשר אלוהים הודיע לאברהם על תוכניתו להשמיד את סדום, אברהם סרב להשלים עם הגזרה ללא ויכוח נוקב. במלים בוטות הוא הטיח באל: ” אוּלַ֥י יֵ֛שׁ חֲמִשִּׁ֥ים צַדִּיקִ֖ם בְּת֣וֹךְ הָעִ֑יר הַאַ֤ף תִּסְפֶּה֙ וְלֹא־תִשָּׂ֣א לַמָּק֔וֹם לְמַ֛עַן חֲמִשִּׁ֥ים הַצַּדִּיקִ֖ם אֲשֶׁ֥ר בְּקִרְבָּֽהּ? חָלִ֣לָה לָּ֔ךְ הֲשֹׁפֵט֙ כָּל־הָאָ֔רֶץ לֹ֥א יַעֲשֶׂ֖ה מִשְׁפָּֽט (ברא’ יח, 24—25) רק לאחר שהאל הבטיח לאברהם שיניח לסדום אם ימצא עשרה צדיקים בתוך העיר הניח אברהם לאל לבצע את תוכניתו.

על פי מדרש אחר, נח – כשמו כן הוא – הוא איש נוח שאינו מחפש אתגרים רוחניים או ערכיים. השאיפה העיקרית שלו היא הישרדות. אם הוא ובני משפחתו ישרדו את המבול שימיט אסון על העולם – די לו. אם כך גזר האל, מי הוא לשאול שאלות או לבחון אפשרויות אחרות? אסור לטעות! אין פסול בדאגתו של נח להישרדותו ולהישרדות משפחתו בתוך עולם מלא רשע. אך גישתו הפאסיבית המשלימה בשוויון נפש עם אי־יכולתו לשנות ולשפר דברים והמתרכזת בהישרדות בלבד, אינה מאפשרת לו לשמש אב לעם הנבחר. דווקא אברהם, שדואג לצדק אוניברסלי ושמתריס בפני האלוהים, “הֲשֹׁפֵט֙ כָּל־הָאָ֔רֶץ לֹ֥א יַעֲשֶׂ֖ה מִשְׁפָּֽט”, הוא הראוי לשמש אב וסמל לייעוד הלאומי: הרי יעודו של עם ישראל אינו רק לשרוד, ייעודו הוא לשמור דֶּרֶךְ ה’ לַעֲשׂוֹת צְדָקָה וּמִשְׁפָּט “.

כיום, מוטל עלינו כעם ללכת בעקבות אברהם אבינו ולשם כך אנו זקוקים למנהיגים מסוגו. לא קשה למצוא מנהיגים פוליטיים בדמות נח: הם דואגים בעיקר להישרדות הפוליטית של עצמם ושל מקורביהם. כדי להשיג הישרדות זו הם מבררים את רצון בוחריהם ומצייתים ללא הרהור לרצונותיהם. אך הנהגה לאומית אמיתית כמו זו של אברהם איננה מתרכזת בהישרדות בלבד אלא שואפת למלא ערכים נשגבים ולתקן את אשר ניתן לתקן. נדרשת לא מעט העזה לשאול שאלות ולאתגר את החשיבה הפופולרית והמקובלת. זו היא סימנה של הנהגה לאומית אמיתית – זו של אברהם ולא רק של נח.

הרב פרופ' דוד פרנקל הוא מרצה למקרא אשר מלמד במכון שכטר למדעי היהדות מאז שנת 1992. גישתו של פרופ' פרנקל היא גישה ביקורתית היסטורית כלפי התנ"ך. הוא כתב את עבודת הדוקטורט שלו באוניברסיטה העברית תחת הנחייתו של פרופ' משה ויינפלד. פרסומיו כוללים את "The Murmuring Stories of the Priestly School" ואת "The Land of Canaan and the Destiny of Israel". בעברו כיהן הרב פרופ' פרנקל בתור ראש קהילת "שבת אחים" בשכונת גילה, ירושלים.

הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו לקבלת עדכונים שוטפים

    טופס זה מוגן באמצעות reCAPTCHA של גוגל. מדיניות הפרטיות, תנאי שירות
    גם אנחנו לא אוהבים ספאם! בהתאם, לא נעשה כל שימוש לרעה ו/או נעביר לצדדים שלישיים את כתובת הדואר האלקטרוני שלך.

    מתעניינים בלימודים במכון שכטר?

    נשמח להיות בקשר. נא השאירו פרטי התקשרות וניצור איתכם קשר בהקדם

    טופס זה מוגן באמצעות reCAPTCHA של גוגל. מדיניות הפרטיותתנאי שירות
    גם אנחנו לא אוהבים ספאם! בהתאם, לא נעשה כל שימוש לרעה ו/או נעביר לצדדים שלישיים את כתובת הדואר האלקטרוני שלך.