מתעניינים בלימודים הרשמה איזור אישי
English

על חומותייך ירושלים

המפעל הבולט ביותר של נחמיה בירושלים היה בניית חומה מסביב לעיר. מאז חזרת שבי ציון לירושלים ועד להגעתו אל העיר בשנת 445 לפנה”ס, הייתה ירושלים עיר פרוזה. היעדר חומה הקשה מאד על תושבי העיר, אך הם נאלצו להמתין כמעט מאה שנה עד לבנייתה.

לכאורה, התשובה לשאלה מדוע נבנו בעת העתיקה חומות מסביב ליישובים היא ברורה. כמו במקומות אחרים, גם תושבי ירושלים ביקשו להגן על עצמם על ידי הקמה של ביצור איתן. אך יש לזכור כי חומה היא תמיד דו כיוונית. היא אמנם מאפשרת לאנשים לשמור על עצמם מאיומים חיצוניים, אך בה בשעה גם נותנת להם אפשרות להגדיר את עצמם ואת הקהילה שלהם ביחס לסביבתם.

התמודדות יהודי העיר עם זהותם הדתית ורצונם לבדל את עצמם מן התושבים האחרים של הארץ, כפי שעולה בספרי עזרא ונחמיה, הגבירה את המוטיבציה לבנות חומה, מפעל שאליו הצליח נחמיה לרתום את מרבית תושבי העיר.

ספר נחמיה מספק תיאור מפורט יחסית של בניית החומה על חלקיה השונים ועל השערים שנקבעו בה, ומפליא כי על-אף למעלה ממאה וחמישים שנה של מחקר בגבעה המזרחית של ירושלים, כולל חפירות רבות שנעשו שם, לא נתגלו עד היום שרידים משמעותיים של חומת העיר מתקופה זו.

ד”ר איילת מזר טענה לפני מספר שנים כי חשפה במעלה שטח G קטע של חומת נחמיה, אך הצעה זו לא נתקבלה על דעת רוב החוקרים. יש לקוות כי מחקר עתידי באזור יחשוף בכל זאת את שרידי חומת העיר מן התקופה הפרסית.

מבט על ירושלים בת ימינו יראה כי העיר מלאה בחומות המאפשרות לתושבי העיר להתבצר בתוך שטחם ובה בשעה גם נותנת להם הזדמנות להבדיל את עצמם מאחרים. בירושלים קיים, יותר מכל עיר אחרת בארץ, מגוון עצום של מתחמים ושל חומות המפרידות בין קהילות, קבוצות ופרטים. חלק מחומות אלו הן גבוהות ואחרות נמוכות; חלקן בנוי אבן ואחרות מחומרים אחרים; חלק מן החומות הן ממשיות-פיסיות ואחרות הן בכלל מדומיינות.

רבים מתושבי העיר מודעים למחסומים בלתי נראים אלו ולעולם לא יחצו אותם. זהו הגבול המפריד בין מערב העיר למזרחה, בין תושבים חרדים לבין חילונים, בין עשירים לעניים ועוד.

*המאמר בשיתוף פרויקט 929 – תנ”ך ביחד.

פרופ' דורון בר הוא מרצה ללימודי ירושלים וארץ ישראל וגיאוגרף היסטורי. לפרופ' בר תואר דוקטור בגיאוגרפיה מטעם האוניברסיטה העברית בירושלים ואת לימודי הפוסט־דוקטורט השלים באוניברסיטת מרילנד שבארה"ב. פרופ' בר החל את דרכו במכון שכטר בשנת 2000 בתפקיד מרצה ללימודי ארץ ישראל. בשנת 2009 מונה למרצה בכיר, בשנת 2012 נבחר לדיקן המכון, בשנת 2015 מונה לפרופ' חבר ולאחר מכן נבחר לנשיא המכון.

מחקריו של פרופ' בר בוחנים את ההיסטוריה של הנוף הארץ ישראלי מנקודת מבט עכשווית ודידקטית. לאחרונה הוא מתמקד בהתפתחותם של המקומות הקדושים העממיים והלאומיים בישראל. הוא כתב וערך חמישה ספרים ועשרות מאמרים בתחום התמחותו, בהם מחקרים על הכותל המערבי לאחר מלחמת ששת הימים, על יד ושם ועל הר הרצל. ספרו "אידאולוגיה ונוף סמלי: קבורתם בשנית של אנשי שם יהודים באדמת ארץ ישראל 1967-1904" יצא לאור בקיץ 2015 בהוצאת מאגנס.

הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו לקבלת עדכונים שוטפים

    טופס זה מוגן באמצעות reCAPTCHA של גוגל. מדיניות הפרטיות, תנאי שירות
    גם אנחנו לא אוהבים ספאם! בהתאם, לא נעשה כל שימוש לרעה ו/או נעביר לצדדים שלישיים את כתובת הדואר האלקטרוני שלך.

    מתעניינים בלימודים במכון שכטר?

    נשמח להיות בקשר. נא השאירו פרטי התקשרות וניצור איתכם קשר בהקדם

    טופס זה מוגן באמצעות reCAPTCHA של גוגל. מדיניות הפרטיותתנאי שירות
    גם אנחנו לא אוהבים ספאם! בהתאם, לא נעשה כל שימוש לרעה ו/או נעביר לצדדים שלישיים את כתובת הדואר האלקטרוני שלך.