נציגינו יצרו אתך קשר בהקדם האפשרי.
לרגל ציון יום הולדתו של הרב אברהם יהושע השל שנולד השבוע (ב-11 בינואר) לפני 114 שנים, ביקשנו מד”ר דרור בונדי, מרצה למחשבת ישראל ומתרגם הגותו של השל לציבור הישראלי, לספר מעט עליו ועל הגותו:
“עבור אמריקנים רבים, יהודים ולא-יהודים, מתרחש כל שנה מעין “שבוע זכויות האדם” – בין יום מרטין לותר קינג שמצוין ב-18 לינואר, לבין יום הולדתו של חברו הקרוב ושותפו, רבי אברהם יהושע השל, ב-11 לינואר. עבורנו, חסידיו היהודים של השל, חל עתה גם “שבוע השל”, שבין יום פטירתו העברי, י”ח טבת תשל”ג, לבין יום הולדתו העברי ב- כ”ה טבת תרס”ז.
לא קם בישראל פילוסוף יהודי כמוהו – שניסח את היהדות כבשורה לכל באי עולם, וזאת מתוך מחויבות עמוקה ליהדות ופרשנות מעמיקה למגוון מקורותיה. רוב הגותו היהודית פונה באנגלית לכל אדם, ומציעה את תרומתה של היהדות להעמקת המחויבות המוסרית, ובייחוד למאבק בגזענות. ובה בעת, השל חיבר גם ספרות פנים-יהודית, ששיאה ביצירותיו על מחשבת חז”ל והחסידות, שנכתבו בעברית וביידיש.
השבוע אני נרגש במיוחד, שכן בקרוב עומדים לראות אור כתבים של השל שלא פורסמו מעולם. בשל התקף לב, השל לא הספיק לפרסם את חלקה השלישי של יצירתו העברית הגדולה “תורה מן השמים באספקלריה של הדורות”, שפורסמה לבסוף עשרים שנה לאחר מותו בשיבושים חמורים ואף בהשמטה של כמה מפרקיו. בעשור האחרון זכיתי לגלות את כתבי היד שנגנזו, ואני מפרסם אותם כחלק ממהדורה חדשה, מתוקנת ומורחבת, של היצירה.”
בתמונה: השל עם מרטין לותר קינג, 1965
ד"ר דרור בונדי הוא מרצה במכון שכטר ובמכון כרם, ובמגוון מקומות בלתי-פורמליים. הוא מתמחה בהגותו של אברהם יהושע השל, מתרגם אותה לציבור הישראלי, ומנסה לחיות לאורה בקהילת "בית ישראל".
עד כה הוא הביא לפרסום, כמתרגם או כעורך, את ספריו הבאים של השל: אלוהים מאמין באדם (2011), השבת (2012), קוצק (2015), התפילה (2016), תורה מן השמיים (2021), חסידים עד הקצה (2023), מיהו האדם? (2024) - וכעת הוא עובד, כעמית מחקר במכון הרטמן, על תרגום מלווה בהערות מחקריות לספרו של השל, הנביאים.
ספרו שלו, איכּה? (2008), הוקדש להגותו של השל, והוא פרסם חיבור נוסף על תרומתה הערכית כעמית מחקר במכון הישראלי לדמוקרטיה (2017). הוא גם ערך (ביחד עם פרופ' איש-שלום) את קובץ המחקרים הראשון על השל בעברית, לך לך (2018)