נציגינו יצרו אתך קשר בהקדם האפשרי.
28 בספטמבר 2018
לקראת חג שמחת תורה, לא יכולנו שלא לשאול כמה ממרצי שכטר: מהו הספר בתנ"ך שאליו אתם הכי מתחברים?
לא מפתיע שספר בראשית מופיע פעמיים, וגם לספרי הנביאים ייצוג נכבד. הינה התשובות לפניכם:
ד"ר נעה יובל חכם:
הספר האהוב עלי בתנך הוא ספר בראשית. בספר בראשית יש ניחוח של התחלה חדשה: מתחילים סבב חדש של קריאת חמשת חומשי התורה. שוב אנחנו בתוהו ובוהו, ושוב "בראשית ברא אלהים את השמים ואת הארץ…", שוב יוצא אברהם לדרכו מחרן לכנען ושוב יורדים בני ישראל למצרים.
הקריאה המחודשת הזאת בכל שנה בדיוק בזמן שבו מתחילה גם שנה חדשה היא מרעננת, יוצרת הזדמנות להתחדשות אבל גם מביאה איתה את אתגרי השנה החדשה.
ד"ר גליה גלזנר חלד:
בחרתי בספר שופטים. הוא עתיר דרמה ועניין, גיבוריו מפגינים תושייה, אך הוא גם מצית את הדמיון בכל הנוגע למנהיגות קהילתית. לנגד עינינו צעדים ראשונים של עם בארצו, שבטים שבטים מתמודדים עם אתגריהם ועם סביבתם. שלא כבעידן המלוכה ניתן לחוש בקרבת המנהיגים לקהילותיהם, הם מצביאים ומובילים את העם לקרבות אך גם מלווים אותו בתנודות החיים, במשברים ובאובדן דרך, כואבים את כאבו, מחנכים אותו ומדרבנים אותו לשיפור עצמי. כך גדעון בפרק ח׳: " וַיֹּאמְרוּ אֵלָיו אִישׁ אֶפְרַיִם מָה־הַדָּבָר הַזֶּה עָשִׂיתָ לָּנוּ לְבִלְתִּי קְרֹאות לָנוּ כִּי הָלַכְתָּ לְהִלָּחֵם בְּמִדְיָן וַיְרִיבוּן אִתּוֹ בְּחָזְקָה׃(ב) וַיֹּאמֶר אֲלֵיהֶם מֶה־עָשִׂיתִי עַתָּה כָּכֶם הֲלוֹא טוֹב עֹלְלוֹת אֶפְרַיִם מִבְצִיר אֲבִיעֶזֶר׃ (ג) בְּיֶדְכֶם נָתַן אֱלֹהִים אֶת־שָׂרֵי מִדְיָן אֶת־עֹרֵב וְאֶת־זְאֵב וּמַה־יָּכֹלְתִּי עֲשׂוֹת כָּכֶם אָז רָפְתָה רוּחָם מֵעָלָיו בְּדַבְּרוֹ הַדָּבָר הַזֶּה׃ (ד) וַיָּבֹא גִדְעוֹן הַיַּרְדֵּנָה עֹבֵר הוּא וּשְׁלֹשׁ־מֵאוֹת הָאִישׁ אֲשֶׁר אִתּוֹ עֲיֵפִים וְרֹדְפִים׃ (ה) וַיֹּאמֶר לְאַנְשֵׁי סֻכּוֹת תְּנוּ־נָא כִּכְּרוֹת לֶחֶם לָעָם אֲשֶׁר בְּרַגְלָי כִּי־עֲיֵפִים הֵם וְאָנֹכִי רֹדֵף אַחֲרֵי זֶבַח וְצַלְמֻנָּע מַלְכֵי מִדְיָן׃
גדעון רגיש למצבם הפיזי והרגשי של אנשיו ורואה עצמו אחראי ישיר למילוי צרכיהם. הוא גם מקשיב ברצינות למחאתם כשהם פונים אליו, לא מבטל אותה, מסביר עמדתו, מזכיר להם את הישגיהם ובכך מרגיע אותם. מנהיגות קהילתית, כמו הורות, היא מקצוע רב־תחומי.
פרופ' דורון בר:
ספר שמואל הוא הספר האהוב עלי. בספר זה ישנו שילוב יוצא דופן של היסטוריה עשירה ושל גיאוגרפיה מרתקת. ספר שמואל הוא ספר שמלא בתיאורים היסטוריים של תולדות עם ישראל באחת התקופות הסוערות שלו, בעיקר תיאור עלילותיהם של שמואל והמלכים שאול ודוד. לא פחות מעניין הוא ההקשר הגיאוגרפי של האירועים השונים המתוארים שם – עמק האלה ושאר הקרבות עם הפלישתים; עיר יבוס שנכבשת בידי דוד והופכת לעיר הבירה של ממלכתו; והתיאור של מקום קברו של שמואל בביתו ברמה.
ד"ר תמר קדרי:
התורה משיבת נפש ומתוקה מדבש ונופת צופים.
האהבה שלי לסיפורי התורה ניטעה בי כבר מגיל צעיר מאד. סביב שולחן שבת נהג אבי לספר לנו סיפורים מפרשת השבוע ואני ישבתי והאזנתי לו מרותקת (הוא יודע את כל התורה בעל פה בגלל שהוא משמש כבעל קורא). כשהגעתי לאוניברסיטה נרשמתי ללימודים בחוג לספרות עברית, והנה עד מהרה נמשכתי ללימודי המדור למדרש ואגדה. המדרשים עולים וצומחים מתוך סיפורי המקרא, וכשאני עוסקת בהם ומלמדת אותם אני מרגישה את החיבור העמוק לבית הוריי ואת השורשים בני אלפי השנים המחברים אותנו לספר היפיפה הזה. לשמחתי גם כיום כשאנחנו מגיעים לבית הוריי לארוחה בשבת, זוכים ילדיי לשמוע את אבי מספר סיפורים מפרשת השבוע, והתורה מתוקה באוזניהם כדבש ונופת צופים.
פרופ' פרופ’ רינה לוין מלמד:
אני אוהבת את ספר בראשית בגלל הופעתן של נשים בו, לא רק האימהות אלא גם נשים אחרות וסיפוריהן. לאחרונה התקרבתי לשרה אימנו מפני ששם אמי ז"ל שנפטרה לפני פחות משנתיים הוא שרה לאה. בחודש האחרון נולדה לי נכדה ושמה שוהם שרה. איך אפשר שלא להיות קשורה לשם הזה?!
פרופ' יוסי טרנר:
ספר מיכה בגלל הפסוק: "הִגִּ֥יד לְךָ֛ אָדָ֖ם מַה־טּ֑וֹב וּמָֽה־יְהֹוָ֞ה דּוֹרֵ֣שׁ מִמְּךָ֗ כִּ֣י אִם־עֲשׂ֤וֹת מִשְׁפָּט֙ וְאַ֣הֲבַת חֶ֔סֶד וְהַצְנֵ֥עַ לֶ֖כֶת עִם־אֱלֹהֶֽיךָ". זוהי תמצית כל העניין כולו, ואידך זיל גמור.
פסוק זה נראה לי כה עמוק, מרכזי, חשוב ומתאים, ובחרתי בו לכתובת על קבר אבי שהיה שופט ושקידש את חייו לעשיית 'טוב', חסד ומשפט, שלימד אותי מהי הליכה בצניעות בפני ה' אלוהיך.