נציגינו יצרו אתך קשר בהקדם האפשרי.
בתחילת ספר עזרא נזכרת החלטתו של כורש מלך פרס לאפשר ליהודים לחזור לירושלים ולבנות מחדש את בית המקדש. הצהרת כורש מעניקה זכויות דתיות ליהודים, אך אין בה כל נגיעה מדינית. ברור כי אין בכוונת מלך פרס לאפשר ליהודים לבסס את ירושלים כעיר בירה של ארץ ישראל, כפי שהיה בתקופות עבר.
המתח בין המקדשיות והבירתיות של ירושלים עובר כחוט השני לאורך כל ההיסטוריה של העיר. בחינת תולדות ירושלים מראה כי מעטות התקופות שהעיר שימשה כעיר בירה וכמוקד שלטוני ארצי. דווקא קדושתה של העיר היוותה מרכיב הרבה יותר קבוע וממושך בהיסטוריה שלה, והיא שימשה כעיר מקדש לאורך רוב תולדותיה.
מיקומה הגאוגרפי הבעייתי של העיר, הרחק מקו החוף ובאזור הררי ולא נוח, וכן היעדר מקורות מים רבים היה בעוכרי העיר. ערים אחרות בארץ ישראל שימשו כמרכזי שלטון – הייתה זו למשל קיסריה שהייתה בירת הארץ בתקופה הרומית והביזנטית, או רמלה בתקופה המוסלמית המוקדמת.
בתקופות מסוימות, בעקבות החלטה שלטונית, נקבעה ירושלים כעיר בירה ומוקד שלטוני של שאר חלקי הארץ. כך קרה בימיהם של דוד ושלמה, בזמן הממלכה המאוחדת; כך קרה גם בתקופה הצלבנית, כאשר ירושלים שימשה כעיר הבירה של ממלכתם. כך גם החליטו בשנת 1918 הבריטים, שהפכו את ירושלים למרכז שלטונם ולמקום ישיבתו של הנציב העליון.
הישגם הגדול של החוזרים מבבל היה בניית בית המקדש. רק מאות שנים מאוחר יותר, בהמשך ימי הבית השני, שוב הפכה ירושלים לעיר הבירה של הממלכה החשמונאית שהשתרעה מן הגליל בצפון ועד לצפון הנגב בדרום.
ב-13 בדצמבר 1949 החליטה ממשלת ישראל להכריז על ירושלים כעל בירת מדינת ישראל. בתקופה זו העיר הייתה מחולקת והמקומות הקדושים היהודיים נמצאו מעבר לגבול. רק בשנת 1967, עם איחוד העיר, התלכדו שוב מקדשיות ובירתיות העיר, והיום ירושלים היא עיר הבירה של מדינת ישראל וגם מקום קדוש לבני שלוש הדתות המונותאיסטיות.
*המאמר בשיתוף פרויקט 929 – תנ”ך ביחד.
פרופ' דורון בר הוא מרצה ללימודי ירושלים וארץ ישראל וגיאוגרף היסטורי. לפרופ' בר תואר דוקטור בגיאוגרפיה מטעם האוניברסיטה העברית בירושלים ואת לימודי הפוסט־דוקטורט השלים באוניברסיטת מרילנד שבארה"ב. פרופ' בר החל את דרכו במכון שכטר בשנת 2000 בתפקיד מרצה ללימודי ארץ ישראל. בשנת 2009 מונה למרצה בכיר, בשנת 2012 נבחר לדיקן המכון, בשנת 2015 מונה לפרופ' חבר ולאחר מכן נבחר לנשיא המכון.
מחקריו של פרופ' בר בוחנים את ההיסטוריה של הנוף הארץ ישראלי מנקודת מבט עכשווית ודידקטית. לאחרונה הוא מתמקד בהתפתחותם של המקומות הקדושים העממיים והלאומיים בישראל. הוא כתב וערך חמישה ספרים ועשרות מאמרים בתחום התמחותו, בהם מחקרים על הכותל המערבי לאחר מלחמת ששת הימים, על יד ושם ועל הר הרצל. ספרו "אידאולוגיה ונוף סמלי: קבורתם בשנית של אנשי שם יהודים באדמת ארץ ישראל 1967-1904" יצא לאור בקיץ 2015 בהוצאת מאגנס.