נציגינו יצרו אתך קשר בהקדם האפשרי.
עורכת המדור
18 בנובמבר 2024
היום בהיסטוריה של הציונות – הצהרת בלפור! כמה מילים על הקשר בין בנקאי בריטי וזואולוג חובב, לממציא האצטון התעשייתי ולתמיכה בהקמת בית לאומי לעם היהודי בארץ ישראל. האיש שבתמונה הוא הלורד ליונל וולטר רוטשילד (בן דודו של הברון רוטשילד הידוע.) הלורד רוטשילד היה בנקאי בריטי וזואולוג חובב, שהתעניין בבעלי חיים יותר מאשר בבנקאות. רצה הגורל, והוא נבחר כנמען למכתב שיודע כיום בשם “הצהרת בלפור”.
ביום י”ז במרחשוון תרע”ח (2 בנובמבר 1917) נמסר לידיו של הלורד רוטשילד מכתב שהוא נתבקש להעביר לידי ההסתדרות הציונית באמצעות ידידו הקרוב ד”ר חיים ויצמן. במכתב התחייב שר החוץ הבריטי דאז, הלורד ארתור ג’יימס בלפור, שבריטניה תתמוך בהקמת בית לאומי לעם היהודי בארץ ישראל. מתן ההצהרה היה הישג מדיני חסר תקדים של התנועה הציונית: מעצמה עולמית (בריטניה) הסכימה לפרוס את חסותה על התנועה הציונית ולסייע לה במימוש מטרתה העיקרית.
ידידו של האיש שבתמונה היה הביוכימאי ד”ר חיים ויצמן, שהשתמש בחיידק Clostridium acetobutylicum (שמכונה גם “אורגניזם ויצמן” על שמו) כגורם ביוכימי לייצור אצטון תעשייתי. השמועה מספרת שד”ר וייצמן העניק לבריטים את הנוסחה ליצור אצטון – חומר הנחוץ לייצור אבקת שרפה ולניצחון על הגרמנים במלחמת העולם הראשונה – בתמורה לתמיכתה של בריטניה הגדולה בהקמת בית לאומי לעם היהודי בארץ ישראל.
בזיכרונותיו כתב ויצמן: “הלוואי שזה היה כל כך פשוט”, וכך הכחיש את השמועה. כך או כך, המכתב נכתב, נמסר לד”ר ויצמן, והשאר היסטוריה.
בתמונה: הלורד ליונל וולטר רוטשילד רוכב על עגלה רתומה לזברות