הרשמה ללימודים
תרומה לשכטר
English

כמה מילים על אדר א’ ואדר ב’

חודש אדר הוא החודש השנים עשר בלוח השנה העברי. השם “אדר” מופיע בתנ”ך רק בתקופת בית שני (אסתר ג’:ז’ ועוד; עזרא ו’:ט”ו) ומקורו כנראה בתרבות האשורית.

על מנת לתאם את הלוח העברי הקשור לירח ללוח הכללי הקשור לשמש, מעברים את השנה שבע פעמים בכל מחזור של 19 שנה. בשנה מעוברת כגון השנה – שנת תשע”ד – מוסיפים אדר ב’. אכן, השיטה הזו מבוססת על הלוח הבבלי שהיהודים למדו בתקופת גלות בבל. אולם יש הבדל אחד חשוב: בלוח הבבלי היה אפשר לעבר את השנה על ידי הכפלת חודש אדר או חודש אלול ואילו בלוח העברי מעברים את חודש אדר בלבד. לדעת החוקרים בן-ציון ווכולדר ודוד וייסברג (HUCA,  42 [1971], pp. 227-242) ההבדל הזה מודגש על ידי האמוראים במסכת ראש השנה ל”ב ע”א: “מימות עזרא ואילך לא מצינו אלול מעובר”. כלומר, בלוח העברי מעברים את אדר ולא את אלול. (ראו דוד גולינקין, פרק יום טוב של ראש השנה בבבלי וכו’, תשמ”ח, עמ’ 60-51).

באופן כללי, אדר ב’ נחשב לאדר “העיקרי” ולכן חוגגים בו את חג הפורים ובו קוראים את פרשת זכור ופרשת פרה (מתוך “ארבע הפרשיות”).

יש שיטות שונות לגבי יארצייט או בר מצווה שחלים בחודש אדר. אם מישהו נפטר באדר א’, מציינים את היארצייט באדר בשנה רגילה או באדר א’ בשנה מעוברת. אם מישהו נפטר באדר ב’, מציינים את היארצייט באדר בשנה רגילה ובאדר ב’ בשנה מעוברת. אבל אם מישהו נפטר באדר בשנה רגילה, מה הדין בשנה מעוברת?

יש על כך ארבע תשובות:

  1. אדר א’
  2. אדר ב’
  3. אדר א’ ואדר ב’
  4. אדר א’ ביארצייט הראשון; אדר ב’ לאחר מכן.

אני אישית מעדיף את שיטה ב’ מכיוון שחוגגים את חג הפורים באדר ב’.

בכל אופן, “משנכנס אדר מרבין בשמחה” ואני מאחל “אדר שמח” לכל עם ישראל!

הרב פרופ' דוד גולינקין נולד וגדל באזור ושינגטון, בירת ארה"ב. הוא עלה ארצה בשנת 1972 וקיבל תואר ראשון בתולדות עם ישראל מהאוניברסיטה העברית יחד עם שתי תעודות הוראה, אחת לארץ ואחת לתפוצות. לאחר מכן, הוא הוסמך לרבנות על ידי בית המדרש לרבנים באמריקה (JTS), שם גם קיבל תואר שני ושלישי בתלמוד.
פרופ' גולינקין הינו נשיא שוחרי עמותות שכטר, נשיא מכון שכטר למדעי היהדות בדימוס, וכן פרופסור לתלמוד והלכה במכון שכטר בירושלים. הוא שימש יו"ר ועד ההלכה של כנסת הרבנים בישראל במשך כעשרים שנה. הוא המייסד והמנהל של המכון לחקר ההלכה ויישומה שליד מכון שכטר, שנוסד על מנת לפרסם ספריה של חומר הלכתי שימושי לארץ ולתפוצות. הוא המנהל של המרכז לחקר האשה בהלכה שליד מכון שכטר שמטרתו לפרסם תשובות וספרים על מעמד האשה בהלכה וכן תשובות וספרי הלכה שנכתבו על ידי נשים. הוא המייסד והמנהל של מפעל המדרש שליד מכון שכטר שמטרתו לפרסם סדרה של מהדורות מדעיות של מדרשים.
ביוני ,2014 נבחר הרב גולינקין על ידי הג'רוזלם פוסט כאחד מחמישים היהודים המשפיעים ביותר בעולם. במאי 2019 הוענק לו תואר דוקטור לשם כבוד מטעם בית המדרש לרבנים באמריקה (JTS). בנובמבר 2022 הוענק לו פרס "בוני ציון" מטעם ארגון "נפש בנפש" בתחום החינוך. פרופ' גולינקין הוא המחבר או העורך של 62 ספרים העוסקים בהלכה, תלמוד, מדרש ותפילה, וכן מאות מאמרים ושו"ת.

הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו לקבלת עדכונים שוטפים



    טופס זה מוגן באמצעות reCAPTCHA של גוגל. מדיניות הפרטיות, תנאי שירות
    גם אנחנו לא אוהבים ספאם! בהתאם, לא נעשה כל שימוש לרעה ו/או נעביר לצדדים שלישיים את כתובת הדואר האלקטרוני שלך.

    דילוג לתוכן